Sušenje jabolčnih krhljev na Biotehniški šoli Ptuj


Učenci izbirnega predmeta Kmetijska dela z učiteljico Marijo Arnuš, med katerimi so tudi devetošolci, so v začetku oktobra dobili zanimivo priložnost – na zasebnem posestvu so si lahko nabrali večjo količino jabolk. Skoraj vse so koristno porabili – pripravili so kompot, pekli različno pecivo in iztisnili 52 steklenic jabolčnega soka.

Da ostanek ne bi zgnil, smo se povezali s ptujsko biotehnično šolo, ki ima svojo posest z njivami, hlevom in rastlinjaki, med drugim pa razpolagajo tudi s proizvodnim obratom za izdelavo soka, kisa in krhljev. V ponedeljek, 15. oktobra 2018, smo se z gajbo domačih, naravno gojenih jabolk odpeljali na Turnišče. Sprejela nas je učiteljica praktičnega pouka in nam razkazala posestvo biotehnične šole.




Nato so nam v sušilnici pokazali postopek izdelave jabolčnih krhljev. Dela smo se lotili sami: jabolka smo umili, izrezali sredico, jih narezali in zložili na velike pekače iz mreže. Pazili smo, da so krhlji enakomerno narezani in lepo zloženi na pekač. Pomagala nam je skupina učencev 2. letnika, med katerimi so bili tudi bivši učenci naše šole, ki so se v izbranem bodočem poklicu lepo našli.


 

Napolnili smo pečico in jabolka pustili na 80 stopinjah čez noč. Še pogostili so nas – z nagrajenim šolskim jabolčnim sokom, sočnimi jabolki in preprostim in zdravim, a izjemno okusnim pecivom (jabolčnimi košaricami). 

Hvala za gostoljubje, zagotovo se še vidimo.




Komentarji