Zamenjajmo vloge


20. novembra obeležujemo svetovni dan otrok. To je dan, ko je nastal najpomembnejši dokument za otroke: Konvencija o otrokovih pravicah. Tudi naša šola se je odločila, da bo sodelovala v Unicefovi akciji #KidsTakeOver in #GoBlue. Med predstavniki vseh razredov so učenci sami demokratično izvolili tri izbranke, ki so se za en dan preizkusile v novi vlogi: računovodkinja je postala devetošolka Nina, za delo tajnice se je odločila Gina iz posebnega programa, Sara, učenka 8. razreda, pa je zamenjala kar dve učiteljici slovenščine. 



Že navsezgodaj sta se učenki 9. razreda, ki sta vključeni v projekt socialnega vključevanja, odpravili na lokalni Radio Ptuj. Tam sta v jutranjem programu z Domnom Hrenom in Daliborjem Bedenikom pozdravili Ptujčane, spregovorili o šolski akciji Zamenjajmo vloge ter se preizkusili tudi v radijskem poročanju. V studiu sta posneli kratki novici o svetovnem dnevu otrok in o snežnih razmerah na cestah.







Predstavili smo tudi projekt Spodbujanje socialne vključenosti otrok in mladih s posebnimi potrebami  v lokalno okolje, za učenki pa je bil obisk lokalnega radia lepa priložnost za pridobivanje socialnih in jezikovnih kompetenc, pa tudi za vključevanje v domače okolje. Ker smo ravno bile na radiu, sta Nina in Tea z voditeljico Natalijo Škrlec posneli tudi krajši prispevek za otroško oddajo, ki bo na sporedu v soboto dopoldne.





Na šoli so medtem že začeli s poukom – Sara se je odpravila najprej v 3. razred, kjer je učencem pomagala spoznati mali tiskani u, Gina pa je v tajništvu že skuhala kavo. Drugo šolsko uro je Sara zamenjala razred in v kombinaciji 1. in 2. razreda najmlajšim prebrala pravljico Pod medvedovim dežnikom. Mali nadobudneži so jo presenetili in kar sami predlagali, da bi zgodbo odigrali. V nadaljevanju so razmišljali, kako bi se zgodba lahko končala drugače pa tudi risali so. V računovodstvu je Nina do 11. ure pripravljala račune, urejala podatke na računalniku in dokumente nosila ravnateljici ter knjigovodji, Gina pa je sprejela pošto, se oglašala na telefon, pomagala pripraviti aneks, po šolskem radiu povedala obvestilo in še kaj. Vse tri so na novih delovnih mestih spoznale izbrane poklice, izvedele veliko novega, predvsem pa so se v novih vlogah dobro počutile.






Na šoli smo posneli še skupinsko fotografijo v modrem – za modre dodatke smo izbrali oblačila in modre igrače. Nastala je fotografija v podporo Unicefu ter vsem otrokom po svetu, ne glede na to, ali jim gre bolje ali slabše kot nam.



Komentarji