Poskusna praksa za devetošolce

Pet let je že, odkar smo na ptujski šoli za otroke in mladostnike z motnjo v duševnem razvoju začeli izvajati delovno prakso na različnih zaposlitvenih lokacijah. Vsa leta smo vanjo vključevali mladostnike posebnega programa vzgoje in izobraževanja z namenom, da bi izboljšali svoje komunikacijske spretnosti, da bi ob razvijanju ročnih spretnosti pridobili primeren odnos do dela ter posledično krepili samozavest. Z aktivnim vključevanjem v lokalno okolje so tako pomembno izboljšali kakovost lastnega življenja, nenazadnje pa pomagali tudi odpravljati predsodke o osebah z motnjo v duševnem razvoju.

V tem šolskem letu smo prakso prvič poskusno razširili še na učence, ki obiskujejo šolski program z nižjim izobrazbenim standardom. Pri šestih devetošolcih smo se na tak način odločili spodbujati socialno vključenost v širše socialno in delovno okolje. Za en teden so jih prijazno sprejeli v Dijaškem domu in Hostlu Poetovio Ptuj, v kavarni Kavoteka in v Tarok baru na Ptuju. 








Vtisi učencev po opravljeni praksi so pozitivni. Delo je bilo pestro in zanimivo, preizkusili so se v različnih vlogah.

S poskusno vključitvijo naših mladostnikov v delovno in socialno okolje smo bili vsi udeleženi zadovoljni, zato jo bomo ponovili tudi v naslednjem šolskem letu. 

Devetošolcem pa želimo dolge in prijetne počitnice ter uspešen začetek šolanja v srednji šoli!

Komentarji