Predavanje o spolni vzgoji in življenju s cerebralno paralizo


V torek, 24. septembra 2019, smo na šoli gostili zadnji predavateljici cikla predavanj o inkluziji in skupnostni skrbi. Povabilu sta se odzvali ga. Dijana Kožar Tratnik iz Mladinskega doma Malči Beličeve s prispevkom o spolni vzgoji in hendikepu in domačinka ga. Helena Kancler z osebno zgodbo o življenju s cerebralno paralizo.

Kaj pomeni živeti z boleznijo, kot je cerebralna paraliza, nam je predstavila inženirka kmetijstva in krajine ga. Helena Kancler. Spregovorila je o svojem življenju, v katerem je morala stopiti čez veliko ovir – a jih je tudi premagala z veliko volje in vztrajnosti. Ga. Kožar Tratnik pa nas je z interaktivnim pogovorom spomnila, da so osebe s posebnimi potrebami prav tako spolna bitja. Zanikanje in zatiranje spolnih nagonov ni le v nasprotju s človeškimi pravicami, ampak ima lahko tudi negativne posledice.

Predavanje je poslušalo 28 poslušalcev iz OŠ dr. Ljudevita Pivka, VDC Sožitje Ptuj, društva Sonček in Zavoda Vitis, nekaj pa je bilo tudi zainteresiranih posameznikov, ki so starši osebam s posebnimi potrebami.





Komentarji