TEDEN PISANJA Z ROKO 2020


Tednu pisanja z roko 2020 smo se pridružili tudi pedagoški delavci in učenci OŠ dr. Ljudevita Pivka s starši. V aktivnosti smo vključili vse učence prilagojenega programa z nižjim izobrazbenim standardom in učence posebnega programa. Ob delu z otroki in mladostniki s posebnimi potrebami se vsi (še toliko bolj) zavedamo pomena lastnoročnega pisanja kot finomotorične spretnosti, ki je povezana s kognitivnim področjem. Vsakodnevno se pri učencih trudimo izboljšati držo pisala in grafomotoriko, razvijati orientacijo na papirju, uriti tehniko pisanja. Dejavnosti v Tednu pisanja z roko smo se lotili vsak po svojih močeh oziroma glede na sposobnosti posameznih učencev, rdeča nit pa so bili recepti. Z veseljem smo tudi vzpostavili stike z osebami iz lokalnega okolja, saj aktivno spodbujamo tudi socialno vključenost mladih s posebnimi potrebami.

1.      10 razredov na šoli je napisalo pismo znanim osebam – Urški Vučak Markež, Dejanu Vunjaku, Tanji Žagar, Luki Basiju, Timu Gajserju, Petru Prevcu, Dejanu Zavcu, primabalerini Galini Čajka Kuhar, županji MO Ptuj Nuški Gajšek, predsedniku RS Borutu Pahorju. V pismih so spraševali, kakšen je njihov recept za srečo. Zaenkrat nam je odgovorila igralka Urška Vučak Markež, ki je zapisala, da moramo eden drugega imeti radi, si to povedati in pokazati, moramo se znati poslušati, zabavati, objemati in si vzeti čas eden za drugega.

 

2.      Učencem je »anonimna pisma« napisalo tudi več kot 20 učiteljev. V njih so opisali svoje družine in različne prigode iz otroštva, zapisali zgodbe, pesmi ter uganke. Učenci so pisave brali, jih primerjali, tuhtali, kdo je njihov avtor in vtise tudi zabeležili. Nekatere pisave to takoj prepoznali, saj jih videvajo tudi v svojih zvezkih ;), spet drugih pa niso znali razvozlati.

3.      Učenci so dobili tudi posebno domačo nalogo – skupaj s starši so zapisali svoje najljubše recepte. Ideje nam je posredovalo 35 družin. Med recepti za slastne jedi (jabolčne krhlje, slanike, makarone s sirom, lignje, zlevanko, palačinke, čokoladne kroglice …) se je nabralo tudi nekaj receptov za srečo v družini. Navodila za pripravo so tukaj ↓.



4.      Sploh zabavno je bilo, ko smo se o pisanju z roko pogovarjali z Urško Vučak Markež. Intervju je suvereno izvedla kar naša devetošolka, fotografirati je pomagal devetošolec. V prijetni in sproščeni družbi to sploh ni bilo težko.




5.      Učenci posebnega programa, ki ne pišejo, so se lotili umetelnega oblikovanja svojih imen. Osebe brez težav se marsikdaj sploh ne zavedajo, da tudi to opravilo zahteva veliko pozornosti in motivacije.


6.      Da bi vse, kar smo doživeli in predvsem zapisali v Tednu pisanja z roko, predstavili vsem učencem in delavcem šole, smo pripravili razstavo lastnoročnih izdelkov. Na stojnici smo razstavili rokopise učiteljev, najljubše družinske recepte in naša pisma znanim osebam. Seveda smo dodali tudi kopijo prvega odgovora, ki je prispel na našo šolo, izpod rok igralke Urške Vučak Markež.


7.      V petek, 24. 1. 2020, smo Teden pisanja z roko sklenili z zanimivo gostjo – med nas smo povabili gospo Angelco Rijavec, ki se ukvarja z grafologijo. Predstavila nam je, kaj o človeku razkriva pisava, če jo le znamo dobro opazovati. Učencem je tudi ona položila na srce, kako koristno je pisanje z roko.




Komentarji