Z Veveričkom posebne sorte na Slovenskem knjižnem sejmu

To sredo, 22. novembra 2017, se bo skupina naših učencev odpeljala v prestolnico na 33. Slovenski knjižni sejem, kamor smo bili povabljeni v sklopu Knjigovanja 2017. Poseben "gost", ki ga bodo učenci vzeli s sabo, je lutka. Taka skoraj čisto taprava, primerna za lutkovno predstavo. Posebna je iz več razlogov - ker gre za veverička posebne sorte, pa tudi zato, ker so ga pomagali ustvarjati učenci sami.


Zgodba se je sicer začela lani spomladi. Prijavili smo se na natečaj Moj najljubši slovenski književni lik. Veverička posebne sorte smo takrat izbrali iz dveh razlogov. Prvič zato, ker v 7. razredu obravnavamo dela izjemne književnice Svetlane Makarovič in smo redno šolsko delo lahko obogatili z dodatno zanimivo aktivnostjo – izdelavo njenega književnega lika, ki so ga učenci spoznali že v 6. razredu. Drugič pa zato, ker našo šolo (s šolskim programom nižjega izobraževalnega standarda in posebnim programom) obiskujejo učenci prav tako posebne sorte in se v veveričku Čopku lahko najdejo. Z njegovimi težavami se zlahka poistovetijo, piko na i pa pričara Čopkova trdna volja, da poizkusi nove reči in da kljub svoji pomanjkljivosti postane priljubljen in uspešen veveriček. To sporočilo je dobra popotnica za vse posebne otroke, ki se v večinskem okolju velikokrat počutijo prikrajšane in odrinjene, pa tudi manjvredne. Skupaj si želimo prestopiti take stereotipe in družbi dokazati, da so tudi otroci s posebnimi potrebami enakovreden člen družbe.


Lutko smo kaširali iz časopisnega papirja, jo pobarvali in s pomočjo našega hišnika sestavili v premično lutko – marioneto. 
     
Marioneto smo poslali na natečaj in komisija, ki so jo sestavljali dr. Aksinja Kermauner, Jana Kolarič, Andrej Predin in mag. Savina Zwitter, je odločila, da bo med nagrajenimi lutkami tudi naš veveriček posebne sorte. Na Slovenskem knjižnem sejmu bo potekala slavnostna podelitev nagrad, naši lutkarji pa bodo pod mentorstvom gospe Marije Arnuš zgodbo o veveričku tudi odigrali. 

Če boste v sredo v Cankarjevem domu tudi vi, nas le pocukajte za rokav.  

Komentarji