Potep po Varaždinu

V okviru projekta smo organizirali obisk Vzgojno-izobraževalnega centra Tomislav Špoljar v Varaždinu z poudarkom na spoznavanju mesta Varaždin. Ker šola dr. Ljudevita Pivka tradicionalno sodeluje z omenjenim centrom, se nam je zdelo primerno, da tudi učenci, ki so vključeni v projekt, spoznajo center in samo mesto Varaždin.
Obisk smo izvedli v četrtek, 26. 4. 2018. Po vožnji z avtobusom preko mejnega prehoda Zavrč smo prispeli pred Vzgojno izobraževalni center Varaždin. Pričakal nas je ravnatelj in skupaj smo se odpeljali proti centru mesta Varaždin, kjer nas je pričakala lokalna vodička. Lahko smo začeli s potepom po mestu in spoznavanjem njegove zgodovine in znamenitosti.

Samo staro mestno jedro je zelo lepo urejeno in ima zelo bogato in dolgo zgodovino. Ravnatelj in vodička sta učencem predstavila najpomembnejše in najznamenitejše stavbe in zgodovinske podatke. Zanimivo je to, da je bilo mesto Varaždin nekoč glavno mesto republike Hrvaške. Prav tako je bilo mesto nekoč del velikega rimskega imperija ter tudi pomembno mesto v obrambi pred  vpadi Turkov.








V mestu Varaždin »domujejo« tudi angeli, ki po anegdoti varujejo vsakega človeka.





V mestu Varaždin je bilo rojenih ali je tukaj živelo veliko znanih osebnosti hrvaške države.




           

Komentarji