Obiranje jabolk in priprava dobrot

Po dežju posije sonce ...

... v to so verjeli učenci izbirnega predmeta Kmetijska dela in učiteljica Marija Arnuš, ko so se ozirali v nebo, saj je bilo za ponedeljek, 24. 9. 2018, določeno, da gredo trgat jabolka v Krčevino pri Vurberku. Vreme pa ni bilo na naši strani ... K sebi sta nas namreč povabila gospod Kužnik Vladimir in gospa Zupančič Milena. Šoli sta prijazno ponudila, da si naberemo jabolka v njunem sadovnjaku. 



Sonce je pokukalo in mi smo se polni pričakovanj po drugačnem delu, novem doživetju, s kombijem odpeljali na cilj. Učenci so pridno polnili zaboje in te znosili po strmem bregu do kombija. Po opravljenem delu sta nas  pogostila s kolački in dobrim jurkinim sokom ter učencem podarila še Zlato knjigo Grimmovih pravljic in teleskop. Odpeljali smo okrog 300 kg jabolk. Začasno smo jih shranili v šolski kuhinji in jih naslednji dan prebrali. 




Ponudili smo jih vsem učencem. Pri pouku so jih učenci olupili in narezali, da so v šolski kuhinji skuhali kompot za vse. Po skupinah pa pripravljajo kompote, jabolčne zavitke, pite, najbolj pa teknejo sveže. Nekaj jabolk bodo učenci posušili in pripravili krhlje ter hrustljave jabolčne čipse. Da bi preprečili gnitje, smo za pomoč poprosili Biotehniško šolo. V šolski dom na Grajenščaku smo 1. 10. 2018 odpeljali nekaj jabolk. Zmleli so jih in stisnili sok, naši učenci pa so si ogledali, kaj vse se pri njih dogaja. Sprehodili smo se skozi šolski sadovnjak, kjer so dijaki pridno obirali jabolka. Napolnili so nam 52 steklenic sladkega jabolčnega soka, ki so ga učenci pokušali v petek na kostanjevem pikniku pri šoli.

Zahvaljujemo se gospodu Kužniku in gospe Zupančič za podarjena jabolka ter gospodu Mirku Lovrecu iz Biotehniške šole, ki nam je omogočil, da se lahko sladkamo s sokom.

Komentarji