Učenci izbirnega predmeta Kmetijska dela
z učiteljico Marijo Arnuš, med katerimi so tudi devetošolci, so v začetku
oktobra dobili zanimivo priložnost – na zasebnem posestvu so si lahko nabrali
večjo količino jabolk. Skoraj vse so koristno porabili – pripravili so kompot,
pekli različno pecivo in iztisnili 52 steklenic jabolčnega soka.
Da ostanek ne bi zgnil, smo se povezali
s ptujsko biotehnično šolo, ki ima svojo posest z njivami, hlevom in
rastlinjaki, med drugim pa razpolagajo tudi s proizvodnim obratom za izdelavo
soka, kisa in krhljev. V ponedeljek, 15. oktobra 2018, smo se z gajbo domačih,
naravno gojenih jabolk odpeljali na Turnišče. Sprejela nas je učiteljica
praktičnega pouka in nam razkazala posestvo biotehnične šole.
Nato
so nam v sušilnici pokazali postopek izdelave jabolčnih krhljev. Dela smo se
lotili sami: jabolka smo umili, izrezali sredico, jih narezali in zložili na
velike pekače iz mreže. Pazili smo, da so krhlji enakomerno narezani in lepo
zloženi na pekač. Pomagala nam je skupina učencev 2. letnika, med katerimi so
bili tudi bivši učenci naše šole, ki so se v izbranem bodočem poklicu lepo
našli.
Napolnili
smo pečico in jabolka pustili na 80 stopinjah čez noč. Še pogostili so nas – z
nagrajenim šolskim jabolčnim sokom, sočnimi jabolki in preprostim in zdravim, a
izjemno okusnim pecivom (jabolčnimi košaricami).
Hvala za gostoljubje, zagotovo se še vidimo.
Komentarji
Objavite komentar