Ko mladi dobijo glas: Izkušnja nacionalnega Otroškega parlamenta


V ponedeljek, 9. aprila 2019, je v prostorih ljubljanskega parlamenta potekal 29. Nacionalni Otroški parlament. Udeležili so se ga učenci iz cele Slovenije. Iz ptujske regije je prišla 4-članska delegacija: učenec Sergej z OŠ Olge Meglič, učenec Dominik iz OŠ Majšperk, učenec Nino iz OŠ Dornava in naša učenka Anemari iz OŠ dr. Ljudevita Pivka, pridružila pa se jim je učenka novinarka Rozalia Lija.



Uvodoma je učence pozdravil predsednik RS, g. Borut Pahor:
»Ker boste čez nekaj let morda vi tisti, ki boste odločali o prihodnosti naše države, si dobro zapomnite: če bi se morali Slovenci ponovno odločati o najbolj vitalnih vprašanjih našega razvoja, moramo med seboj ohraniti strpnost in razumevanje. Najbolj pomembno za tako majhen narod je, da ostanemo skupaj. To pomeni, da skupaj razmišljamo, kakšno pot bomo ubrali in da ostanemo skupaj tudi takrat, ko je pot napačna. Razmišljajte s svojo glavo, a z zavedanjem, da na koncu moramo ostati skupaj.«

Dobro razpravo jim je zaželel tudi minister RS za šolstvo, g. Jernej Pikalo, ki je prisostvoval tudi na samem zasedanju:
»Lansko leto ste ugotavljali, da so učni načrti prenatrpani, včasih tudi preveč faktografski, slišali smo vas, ko ste govorili o vplivu staršev na šolo, opozarjate nas podobno, kot nas opozarjajo učitelji. Zato je zdaj naša naloga, da gremo na osnovi vaših razprav v dialog s starši in šolami in z vami. Pravite, da bi lahko naredili korak naprej glede uvedbe moderne tehnologije, prenovili bi državljansko vzgojo, državljanske veščine. Govorili ste o varnem in spodbudnem učnem okolju. Naj bo jasno, da je osnova vsega učenja ravno to - varno in spodbudno učno okolje. Izpostavljali ste poklicno orientacijo, da vam manjka praktično znanje … vse kar ste predlagali, so posodobitve. Zato je še boljši šolski sistem odvisen tudi od vas. Želim vam veliko iskrenih idej in veliko razprave. Samo v razpravi se razčistijo mnenja in samo v razpravi pridemo do boljših rešitev.«

 Mladi parlamentarci so najprej delali po skupinah, kjer so poročali o spremembah, ki so jih v tem šolskem letu začeli uvajati na šolah. V razpravi so podali svoje mnenje in nekaj vprašanj naslovili tudi na goste.


Dan se je zaključil z zanimivimi ugotovitvami, delegati pa so izbrali tudi temo za prihodnje šolsko leto – Moja poklicna prihodnost.

Anemari je bila vesela priložnosti, da si je lahko prvič ogledala slovenski parlament in da je srečala našega predsednika, g. Boruta Pahorja.


Komentarji