Delovni dan na kmetiji Bolcar


V sredo, 25. septembra 2019, smo učence 8. in 9. razreda peljali na ptujsko kmetijo leta za leto 2019. Pri družini Bolcar smo izvedli delovni dan, katerega cilji so bili spoznavanje dela na zelenjadarsko usmerjeni kmetiji, pridobivanje spretnosti in veščin za delo na kmetiji, spoznavanje pomena pridelovanja zdrave hrane, opazovanje dejavnosti kmetije, izboljšanje fizičnega stanja telesa, pridobivanje občutka odgovornosti pri izvajanju zaupanih nalog, pridobivanje delovnih navad in spretnosti, razvijanje pozitivnega odnosa do dela na kmetiji, krepitev socialnega in čustvenega razvoja, vključevanje v lokalno okolje.

Gospod Branko Bolcar nam je predstavil kmetijo, na kateri se ukvarjajo z integrirano pridelavo solate, paradižnika, zelja, fižola, paprike in druge zelenjave. Vse pridelano prodajajo v svoji trgovini nasproti ptujske Qlandie. Ta dan so ravno ribali zelje in ga pripravljali na kisanje. Nas je gospodar peljal v rastlinjak, v katerem je bilo na sadikah paradižnika še veliko zelenih sadežev. Naša naloga je bila potrgati zdrave paradižnike, sadike pa izruvati iz zemlje. Delo nam je šlo dobro od rok in v dveh urah smo rastlinjak izpraznili. Gospodarica nam je pripravila malico – hrenovke s kruhom, gorčico in domačimi češnjevimi paradižniki, poskrbeli so tudi za pijačo.

Za prijaznost in gostoljubje, da so nas bili pripravljeni sprejeti, smo se jim zahvalili s simbolično pozornostjo in ročnim delom naših učencev. Dogovorili pa smo se tudi, da bodo devetošolci lahko opravljali poskusno prakso v njihovi trgovini.




Komentarji