V sredo, 25. septembra 2019, smo učence
8. in 9. razreda peljali na ptujsko kmetijo leta za leto 2019. Pri družini
Bolcar smo izvedli delovni dan, katerega cilji so bili spoznavanje dela na
zelenjadarsko usmerjeni kmetiji, pridobivanje spretnosti in veščin za delo na
kmetiji, spoznavanje pomena pridelovanja zdrave hrane, opazovanje dejavnosti
kmetije, izboljšanje fizičnega stanja telesa, pridobivanje občutka odgovornosti
pri izvajanju zaupanih nalog, pridobivanje delovnih navad in spretnosti, razvijanje
pozitivnega odnosa do dela na kmetiji, krepitev socialnega in čustvenega
razvoja, vključevanje v lokalno okolje.
Gospod Branko Bolcar nam je predstavil
kmetijo, na kateri se ukvarjajo z integrirano pridelavo solate, paradižnika,
zelja, fižola, paprike in druge zelenjave. Vse pridelano prodajajo v svoji
trgovini nasproti ptujske Qlandie. Ta dan so ravno ribali zelje in ga
pripravljali na kisanje. Nas je gospodar peljal v rastlinjak, v katerem je bilo
na sadikah paradižnika še veliko zelenih sadežev. Naša naloga je bila potrgati
zdrave paradižnike, sadike pa izruvati iz zemlje. Delo nam je šlo dobro od rok
in v dveh urah smo rastlinjak izpraznili. Gospodarica nam je pripravila malico
– hrenovke s kruhom, gorčico in domačimi češnjevimi paradižniki, poskrbeli so
tudi za pijačo.
Za prijaznost in gostoljubje, da so nas
bili pripravljeni sprejeti, smo se jim zahvalili s simbolično pozornostjo in
ročnim delom naših učencev. Dogovorili pa smo se tudi, da bodo devetošolci
lahko opravljali poskusno prakso v njihovi trgovini.
Komentarji
Objavite komentar