Taktilna delavnica na Unescovem teku mladih


V sredo, 9. 10. 2019, se je za ptujskim srednješolskim centrom odvijal Unescov tek mladih, ki ga že tradicionalno organizira Gimnazija Ptuj. Naši tekači so se uvrstili v skupine za različne tekaške proge, ostali učenci pa so se veselili predvsem druženja z mladimi iz cele Slovenije.  

V okviru projekta smo se na prireditvi odločili pripraviti taktilno delavnico z naslovom Svet v temi. Trije devetošolci – Janja, Sara in Aljaž – so delavnico pomagali izvajati, pridružile pa so se nam še štiri gimnazijke. Prinesli smo različne naravne materiale (sivka, pšenica, koruza …) in materiale za ustvarjanje (kosmata žica, filc …) ter izdelali tipni spomin. Na po dva pokrova za vlaganje in po dva zamaška od plastenk smo nalepili izbrani material – tako sta nastala dva spomina v dveh različnih velikostih.






Na delavnici smo obiskovalcem obvezali oči in jim pomagali, da so samo s tipom našli pare. Z nami se je družilo veliko učencev iz različnih krajev Slovenije pa tudi njihovih učiteljev. Tisti bolj tekmovalni nastrojeni so igrali na čas. Nesporni zmagovalec je bil 11-letni učenec, ki je vseh deset parov našel v samo 18 sekundah – izjemnemu rezultatu sta botrovala odličen spomin in prostorska orientacija.
Drugi obiskovalci so imeli možnost z raziskovalno škatlo uriti senzorne dražljaje – ugibali so, kaj so v škatli zatipali.


Gimnazijkam 2.letnika, ki so se z nami družile na delavnici in pomagale, da so prišli na delavnici na vrsto prav vsi, ki so želeli preizkusiti svoje čute, se zahvaljujemo za prijaznost in dostopnost. Odlično smo se ujeli in upamo, da se še kdaj srečamo.

Komentarji