3. SKUPAJ POBARVAJMO DAN 2021

V mesecu marcu smo začeli snovati skupni dogodek z Društvom Sožitje Ptuj – že 3. medgeneracijsko druženje Skupaj pobarvajmo dan.

K sodelovanju smo povabili vsakoletne partnerje in povabili še nekaj novih. Ugotovili smo, da nas je vsako leto več. Tokrat so se našemu povabilu odzvali še Vrtec Ptuj, OŠ Olge Meglič, OŠ Ljudski vrt, OŠ Breg, CSD Ptuj, Kamra, Društvo Sonček Ptuj in Dom upokojencev Ptuj. Zaradi covida se še vedno ne smemo družiti, zato smo v tednu od 19. do 23. 4. 2021 ustvarjali vsak zase – povezani, a na daljavo. Na trinajstih lokacijah je nastalo osemnajst pisanih, srčnih dreves. Na naši šoli so drevesa ustvarjale 4 skupine učencev, med drugimi tudi devetošolci, pod mentorstvom likovnic Alenke Kosem in Jasne Veber Zazula, Vojke Havlas ter razredničark in drugih učiteljev. 


Da so plošče (prazne in pobarvane) prišle na lokacije partnerjev in nazaj na našo šolo, sta nam z brezplačnim prevozom pomagala g. Robert Krajnc, direktor podjetja Inplan, in učitelj Simon Petek. 

V petek, 23. aprila 2021, je naša tehnična ekipa (hišnik Miro Horvat in učitelj Simon Petek) na zunanji ograji OŠ dr. Ljudevita Pivka postavila skupno razstavo. Na ulici 25. maja enkratni izdelki zdaj širijo pozitivno energijo tudi na bližnje stanovalce, mimoidoče meščane ter obiskovalce. V »Parku srečnih dreves«, katerega del smo vsi, se dobro počutimo ne glede na spol, starost, socialni status ali posebne potrebe.


Ustvarjalci vseh starostnih obdobij smo se po postavitvi razstave srečali na daljavo preko Zooma. Vsi smo poročali o tem, kako so drevesa nastajala, kako smo jih poimenovali in kaj simbolizirajo.


Tukaj je nekaj utrinkov naših partnerjev


Dom upokojencev Ptuj, enota Ptuj:

Tudi letos smo se v enoti Ptuj z veseljem  pridružili medgeneracijskemu druženju »Skupaj pobarvajmo dan«. Krošnja našega drevesa je v različnih barvnih odtenkih v katerih se skriva paleta naših čustev. Tako kot listi različnih barv sestavljajo krošnjo, smo tudi mi med sabo različni, vendar skupaj ustvarjamo lepe zgodbe.

Na iverno ploščo, ki ste nam jo dostavili smo ustvarjali »Pisano drevo« v različnih kreativnih tehnikah; risanje, barvanje, izrezovanje, likanje, lepljenje in pisanje). Na liste krošnje smo napisali majhne pozornosti, ki nam veliko pomenijo in polepšajo dan.

Risanje na iverno ploščo je bil izziv ob katerem smo uživali, se družili , nasmejali in mu namenili  veliko ustvarjalnih uric. Veseli smo, da smo sodelovali v vaši obarvani zgodbi in pomagali soustvarjati park sr(e)čnih dreves.

                                                                                   Lepenik Darja, dipl. delovna terapevtka


Dom upokojencev Ptuj, enota Kidričevo:

Naši stanovalci so se z veseljem odzvali vašemu povabilu, "stopili skupaj" in poslikali ter polepili dostavljeno leseno ploščo. Naslovili so jo Jablana. Idejo za poslikavo in besedilo pesmice je  podal stanovalec g. Maks Kampl, ki je letos praznoval svoj 101. rojstni dan. Pesem sicer obsega tri kitice, naučil pa se jo je pri 12- tih letih. Jablana simbolizira vsakoletni življenski krog, nadvse radi pa imamo njene sadeže v vseh oblikah: surove, zavitke, pite, jabolčni kis, spomin pa seže tudi v mladost, ko smo  se večkrat odžejali s "tuklo" - sladko jabolčno pijačo.

Pri izdelavi so se gospodu Maksu  pridružili tudi drugi stanovalci, in vsak po svojih močeh je prispeval k nastanku celotne podobe končnega izdelka. Nekateri so barvali stiroporna jabolka, drugi lističe iz jogurtovih lončkov, tisti z bolj mirno roko pa so poslikali deblo in zalepili vse na svoje mesto. Pri tem so imeli tudi pomoč zaposlenih, ki je bila potrebna predvsem pri skiciranju drevesa in razrezu košare.

Nada Fišer


Dom upokojencev Ptuj, enota Juršinci:

IME DREVESA: UMETNOST ŽIVLJENJA

V naši enoti smo se odločili naslikati cvetočo češnjo, ki zaradi lepote in krhkosti simbolizira ŽIVLJENJE. Opozarja nas na lepoto življenja in hkrati hitro minevanje, saj čudoviti cvetovi cvetijo zelo kratek čas. Občudovanje cvetoče češnje naj vam daje upanje in moč, da po težkih časih prihajajo s soncem obsijani dnevi. Prav vsak dan poskusimo živeti v polnosti, se veseliti, ljubiti, biti prijazni in hvaležni.

Zaposlene smo se skupaj s stanovalci zbrali na treh srečanjih. Po zbiranju idej smo se lotili slikanja ozadja (travnika in neba). Naslednji dan smo začrtali deblo s krošnjami in jo pobarvali. Nato smo odtisnili cvetove v odtenkih roza in bele barve. Zadnji dan je bil namenjen izpopolnjevanju slike z manjšimi popravki. Pri nastajanju slike smo neizmerno uživali in ob nastali sliki občudovali cvetočo češnjo; naš simbol umetnosti življenja.

»Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!« (Marcus Aurelius)


OŠ Ljudski vrt: 

Lep pozdrav vsem!

Sva Zoja in Nika  iz 4.a OŠ Ljudski vrt. Pod vodstvom razredničarke Simone Hajnal smo izdelali nenavadno drevo, ki je zelo pisano in veselo, prav takšni  kot smo mi četrtošolci. Poimenovali smo ga CVETOČNICA MOGOČNICA. To naše drevo iz različne zemlje poganja ter različne cvetove ima, ki res drugačne barve imajo in različno cvetijo, a kljub temu vse, ki mimo njih gredo, zelo razveselijo.

Zemlja je simbol naših družin, saj iz njih zrastemo, se razvijamo in drevo lahko zacveti prav zaradi dobre zemlje. Cvetovi pa ponazarjajo nas-učence, ki zelo različni in drugačni smo, a kljub temu lahko skupaj delamo, sodelujemo, ustvarjamo in v šoli večino časa skupaj preživimo ter se strpnosti do drugih učimo. Le zakaj ne bi vsi srečni skupaj zacveteli, seveda le, če si bomo to močno želeli.

To naše drevo smo z veseljem naredili in upamo, da smo s tem koga o strpnosti in drugačnosti kaj naučili. Naj naša CVETOČNICA MOGOČNICA privablja mnoge poglede in naj vsem veselje in toplino v srcih prebudi  in naj  opomni vse  tiste ljudi, ki za drugačnost mar jim.

Za konec pa ljudska modrost:

Učite se od dreves:

STOJTE POKONČNO IN PONOSNO.

UŽIVAJTE NA SVEŽEM ZRAKU.

ZAVEDAJTE SE SVOJIH KORENIN.

PIJTE VELIKO VODE.

ZAVEDAJTE SE SVOJE NARAVNE LEPOTE.

RAZUMITE ZAKON NARAVE, DA SE SONCE VRNE PO VSAKI,

ŠE TAKO MRZLI ZIMI.

UŽIVAJTE V RAZGLEDU.







Komentarji