Sprejemanje poklicnih odločitev

 Odločitev za poklic ni vedno lahka ... Lažje pa je, če veš, kam se odpravljaš in kaj lahko tam pričakuješ.

V sredo, 1. 12. 2021, smo učence 9. razreda peljali na ogled dveh srednjih šol v Mariboru – Srednje šole za prehrano in živilstvo (IC Piramida MB) in Srednje gradbene šole. Na Ptuju se lahko naši devetošolci vpišejo le na dve srednji šoli (strojno in biotehniško), zato se včasih zdi, da so ob omejeni izbiri skoraj vdani v usodo – »Saj ni nič drugega na voljo ...«.

Na Srednji gradbeni šoli nam je eden od učiteljev razkazal delavnice in izdelke dijakov. Povedal je tudi, da so poklici, za katere poučujejo, iskani, kar pomeni, da ne bo težko priti do zaposlitve. 



Na Srednji šoli za prehrano in živilstvo smo si ogledali učilnice in delavnice, poskusili pa smo lahko tudi, kaj nastaja pod spretnimi prsti njihovih dijakov.

 

Z zanimanjem smo vstopili tudi v šolsko trgovino Ajda in karamela, v kateri prodajajo pekovske izdelke, suho pecivo in torte, v poletnem času tudi sladoled. Vse, kar se prodaja, pečejo oz. pripravljajo v šoli.



Učencem je bilo spoznavanje novih poklicnih možnosti všeč, nekaj jih je tudi že začelo razmišljati o vpisu na eno od obiskanih šol.



Komentarji