Teden pisanja z roko: Pogovor s pisateljem

V četrtek, 20. 1. 2022, smo na šoli organizirali pogovor s pisateljem. Na naši šoli je kot knjižničar zaposlen gospod Silvester Vogrinec. Napisal je nekaj knjig in eno pesniško zbirko. Pogovor sva vodila učenca 9. razreda. Zaradi trenutnih razmer smo dogodek izvedli na daljavo.

 



O pisatelju Silvestru Vogrincu in njegovem delu smo izvedeli marsikaj: da piše mladinske romane in romane o borilnih veščinah, da ideje dobiva iz resničnega življenja, nato pa jih preplete z domišljijo, da je objavil že 14 knjig, ki jih objavlja pri založbah Vem, Miš in športni založbi Akademija bojevniških veščin, ter da veliko bere. Prva knjiga, ki jo je napisal, ima naslov Maturant, prvi objavljeni roman pa je Karate bojevnik iz leta 1995. Pravi, da sta za pisateljevanje potrebna talent in garanje, saj se pisati moraš naučiti. Zelo pomembno pa je, da imaš tudi željo po pisanju. Ko ima blokado, prebere 40 romanov, nato pa lahko piše naprej.

O pisanju z roko pa nam je zaupal tole.

Knjige najprej napiše na roko, šele nato na računalnik. Ko je pisati začel, pa je uporabljal pisalni stroj.

Najraje piše z nalivnim peresom - ker lepo drsi po papirju, ker peresa ni potrebno močno pritiskati in ker se napisano tako vidi bolje, kot če pišeš s svinčnikom. 

Ko piše zase, piše s pisanimi črkami in uporablja krajšave. Krajšave so včasih takšne, da še sam ne ve, kaj je želel napisati. 





To pa je ena od pesmi g. Vogrinca, napisana na roko.

Komentarji